טיפים לשימוש נבון בביטקוין

בתקופה האחרונה אנחנו רואים עניין גובר בביטקוין והטכנולוגיה שלו, ומתחדדת ההבנה שמכיוון שמדובר במטבע דיגיטלי שאינו נתון לשליטה של שום גורם מרכזי, הוא מהווה מהפכה טכנולוגית שמצעידה את הכלכלה לעידן חדש של שקיפות, יעילות והעצמה אישית.

אנחנו שמחים לראות אנשים רבים מתעניינים כיצד גם הם יכולים להצטרף לתחום זה, אך עם זאת חשוב לזכור שקיימות גם סכנות רבות שיש להיזהר מהן. להלן כמה נקודות שמומלץ לשים אליהן לב לפני שצוללים פנימה. העצות מדברות על ביטקוין אך הן מתאימות לכל מטבע דיגיטלי מבוזר:

1. אם שמעתם על ביטקוין בהקשר של עליות בשער, ורואים בו הזדמנות להתעשרות מהירה, חשוב להבין שזוהי טעות. ביטקוין הוא טכנולוגיה כלכלית-חברתית חדשנית, ואם בוחרים להשקיע בו זה צריך לבוא ממקום של הבנה ואמונה במה שהוא מייצג. בישראל קיימת קהילה פעילה שממנה ניתן ללמוד ולהתייעץ, למשל בקבוצת הפייסבוק "ביטקוין – הקהילה הישראלית", אתר איגוד הביטקוין הישראלי, שגרירות הביטקוין הממוקמת באחוזת בית 1 ת"א, מפגשים, ערוץ יוטיוב ועוד.

2. אין להשקיע סכום כסף גדול יותר ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד. כמו כן, שער הביטקוין תנודתי מאד ואין להתרגש מעליות או ירידות חדות ופתאומיות בשער. השקעה בביטקוין היא עניין לטווח ארוך.

3. כשקונים ביטקוין יש לשים לב שאתם מקבלים ביטקוינים אמיתיים שאתם יכולים לשמור אצלכם, להבדיל מאתרי פורקס/הימורים בהם אתם מהמרים על השערים אך לא מקבלים ביטקוינים ליד.

4. את הביטקוינים יש לשמור אצלכם ולא אצל צד שלישי כגון בורסות וכו'. אירועים של פריצות לבורסה נפוצים יותר מפריצה לארנק של אדם פרטי. כמו כן קיימת תופעה של ארנקים מזויפים. קיים מגוון רב של ארנקים בהם ניתן להשתמש, ובמקרה של ספק מומלץ להתייעץ עם הקהילה. להלן כמה דוגמאות לארנקים בהם אפשר להשתמש:

מחשב: Electrum

אנדרואיד: Electrum, Bluewallet, Edge, Mycelium

אייפון: Bluewallet, Edge

ארנקי חומרה: Trezor, Ledger, Keepkey

למתקדמים:

צומת מלא: Bitcoin Core

ארנק נייר: Bitaddress

לייטנינג (רשת הברק): BLW, Eclair, Phoenix, Breez

5. ביטקוין נותן לכל אחד את הכח לשמור את כספיו בעצמו, אך עם כוח גדול באה אחריות גדולה, ואתם אלה שאחראים על הגנת הכסף שלכם מגניבה ואובדן. כמו בכל נושא אחר, מומלץ להתייעץ עם הקהילה על הדרך הטובה ביותר לעשות זאת. עבור סכומים בינוניים – ארנק למחשב או לסלולארי, עם הגנת סיסמה וגיבוי, מספיקים בהחלט. לסכומי השקעה משמעותיים יותר יש לשקול פתרונות כגון ארנקי חומרה ונייר.

6. נדגיש – חשוב מאד לשמור על גיבוי של הארנק. קיימים מקרים רבים של אנשים שלא דאגו לגיבוי כראוי, ואיבדו את כספם כשהמכשיר בו החזיקו את הארנק אבד או ניזוק.

7. מומלץ לעבוד רק עם זירות מסחר בעלות מוניטין. בארץ שני השירותים הותיקים בתחום הם Bits of Gold ו – Bit2c, ויש נותני שירות נוספים. בעולם קיימות בורסות רבות, אך לא תמיד משתלם לעבוד עם בורסות בחו"ל בגלל עלויות ההעברה והאישורים הנדרשים.

8. השיטה המקובלת להעברת כסף מסורתי בעת קניית ביטקוין היא העברה בנקאית. ככלל, קניית ביטקוין באמצעים כגון כרטיס אשראי או פייפאל תהיה מלווה בעמלות גבוהות, בגלל סיכון ביטקוין העסקה הקיים באמצעים אלה.

9. יש לדאוג לגיבויים שוטפים של המחשב, כדי להקטין את החשיפה לתוכנות כופרה.

10. אין להתפתות לתוכניות פירמידה המסוות עצמן כקשורות לביטקוין ולעולם המטבעות הדיגיטליים. כמו כן יש להיזהר מנוכלים שיבקשו מכם להשקיע אצלם את הביטקוינים שלכם תמורת תשואה לא ריאלית. ראו ממה צריך להיזהר במאמר כאן.

11. מומלץ שתהיה לכם תוכנית מה יעלה בגורל הביטקוינים שלכם אם חס וחלילה יקרה לכם משהו.

12. קנייה או מכירה מול אדם פרטי עשויה לחסוך עמלות, אך כרוכה בטרחה מסוימת וסיכונים נוספים. קיימים אתרים המקלים על התהליך, ואם בחרתם בדרך זו כדאי לנקוט באמצעי הזהירות המפורטים בהם.

לסיכום, עולם הביטקוין, הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטליים טומן בחובו הבטחה רבה, אך גם סיכונים לא מבוטלים שיש לתת עליהם את הדעת. כדי ללמוד עוד, להתייעץ ולהסיר ספקות, מומלץ תמיד להיעזר באחד המוקדים של הקהילה הישראלית.